Uit onderzoek van de Historische Vereniging 's-Gravendeel is gebleken dat al ruim vóór de Tweede Wereldoorlog in de Hoeksche Waard wielerwedstrijden werden verreden. Dit waren de zogenaamde grasbaanwedstrijden. De renners reden toen wel georganiseerd, maar niet in verenigingsverband.

De Tweede Wereldoorlog was er de oorzaak van dat deze activiteiten werden gestopt. Een (race)fiets was voor de bezetter tenslotte een gewild artikel. Na de oorlog nam een aantal mensen in 's-Gravendeel het initiatief om een vereniging op te richten en op 1 april 1948 werd de vereniging Rennersclub De Hoekse Renners officieel opgericht.

Rennersclub De Hoekse Renners is altijd een vereniging geweest met goede renners in de gelederen, zoals onder meer Jo de Haan, Adrie van Steenselen, Dick Groeneweg, Gerrit de Wit, Rob Sienders, Martin Havik, Piet Liefaard, Arthur Farenhout en Koos Moerenhout. Van genoemde renners is het merendeel ook Nederlands Kampioen geweest.

In 1978 werd onder de vlag van De Hoekse Renners de Toerclub opgericht. De afdeling Toer van De Hoekse Renners heeft tot doel het beoefenen en ontwikkelen van de toerfietssport in al zijn verschijningsvormen.

Lange tijd hebben in een OMNI-constructie twee sportverenigingen gefunctioneerd. De Ren en Toer waren twee aparte verenigingen die zelfstandig en individueel fungeerden. Op 1 maart 2017 zijn de verenigingen samengevoegd en gaan als één vereniging "RTC De Hoekse Renners" verder in de vorm van één bestuur met drie afdelingen: de Ren, de Jeugd en de Toer.

De afdelingen Ren en Jeugd zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU). De KNWU verstrekt de licenties die noodzakelijk zijn om aan wedstrijden deel te nemen. Een licentie is tevens een verzekeringsbewijs voor de renners.

De afdeling Toer is aangesloten bij de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) en is ingedeeld in het district Zuid-Holland.

 
 

Nieuws

28-12-2018
Middagje bowlen

Even eens wat anders doen in de winter kan ook leuk zijn. We zien elkaar altijd in fietskleding en nu ... Lees meer »

02-12-2018
Introductie Kopen voor De Hoekse Renners

Beste leden, Vanaf vandaag is De Hoekse Renners aangesloten bij een nieuw soort clubactie om extra inkomsten ... Lees meer »

01-12-2018
Onderhoud racefiets

Service overzicht Sjaak Snel... Lees meer »